Joker vagy Démon Robbie Williams? A szemfestés mágiájától a shock-rock műfajig

Robbie Williams

A farsangi időszakban “bombaként robbant” a hír, hogy augusztus 10-én Robbie Williams fellép a Szigeten, ez lesz a fesztivál mínusz egyedik napjának programja. Az énekes a Let Me Entertain You című turnéjával jön Budapestre. Az utcákon megjelentek az eseményt reklámozó plakátok, amelyeken a brit fenegyerek, deviáns megasztár eleget tesz a korszellemnek, s mint a koncertek közönségének héroszpótléka ezúttal sötétre festett szemekkel, polgárpukkasztó nyelvöltéssel testesíti meg a lázadás szellemét.

Heath Ledger

Kinézete, maszkja elsőre a Joker figuráját is felidézheti nekünk, különösen Heath Ledger alakításában.

RobbieJoker

Készült Jokeres kép Robbie Williams-szel is, ám jobban megértjük maszkválasztását, ha felidézzük, hogy A Let Me Entertain You turné keretében jön hazánkba, amely turné címadó dala egy ideje a Williams-koncertek nyitó száma, legtöbb showját ezzel kezdi az énekes. Tizenhét(!) évvel ezelőtt jelent meg az a videoklip, amelyben Williams úgy van öltözve, mintha a KISS együttes egyik tagja lenne.

Kiss

Ami Jokert, a vérbeli gonoszt összeköti a Gene Simmons által a színpadok rivaldafényében megjelenített alakkal, az a démonira festett szemek. Simmonsnak ez is volt a színpadi neve: A démon. Talán évezredekre visszavezethető és több kontinens kultúrájában fellelhető az a törekvés, hogy a szemek sötétre festésével démoni külsőt kölcsönözzenek maguknak az emberek.

démonszemek

Különösen gyerekek szemét festették körbe sötét színekkel, hogy így ne ragadják el a lelküket az éppen ilyen kinézetűnek elképzelt démonok. Ez a gyakorlat fennmaradt a mai Nepálban is (a fenti képet 2010-ben Katmanduban készítettem).

a-tokeletes-szemfestes

Ma már inkább az él a köztudatban, hogy a szemfestés talán a leglátványosabb módja annak, hogy a nők felhívják a figyelmet magukra. Lényege, hogy kiemeljék ezzel a szemeket, így a végeredmény csillogóbb tekintet lehet, de egy jól elkészített szemfestéssel korrigálni lehet a szem alakját is. Pedig a maszkoknak is eredetileg épp az az egyik célja, ami a szemfestésnek: az, hogy az ún. apotropaikus, azaz gonosztávoltartó mágia révén elijesszék a sötét, ártó erőket azáltal, hogy meg is jelenítik azokat.

A KISS együttes tagjai könnyen felismerhetők voltak az őket rajzfilmfigurákhoz is hasonlóvá tevő arcfestésükről és a fellépőruhájukról, amely védjegyükké vált az évek folyamán. Az együttes szándékosan hajazott a démoni megjelenésre, ráadásul a logójukkal is sokkolták a közönséget, amely nagymértékű hasonlóságot mutat a Németországban illegálisnak minősülő náci SS szimbólummal.

kiss-demon

Azonban nemcsak a logó, hanem maga az együttes neve is megütközést keltett sokakban. Pletykák kezdtek keringeni arról, hogy a KISS kifejezés egy titkos mozaikszó, a Knights In Satan’s Service, azaz Lovagok a Sátán szolgálatában rövidítése, ám ez nem bizonyult igaznak.

Azért amikor a KISS a tévében szerepelt a Mike Douglas Show keretében, s egy Simmons-interjúra is sor került, a zenész magát „a megtestesült gonosznak” nevezte. Szó mi szó – avagy show mi show – , ő előszeretettel köpött “vért” (valójában joghurt és ételszínezék keverékét), okádott tüzet előadás közben és öltötte ki tövig a nyelvét. Koncertjeiken a többiek is kizárólag festett arccal, szörnymaszkokban léptek fel, a zenét pedig színpadi díszletekkel, látványos show elemekkel dobták fel, miközben mindenütt petárdák robbantak.

 marilyn-manson

A KISS megjelenésével is számos együttest inspirált arra, hogy használjanak maszkokat vagy arcfestést. Közülük többen éltek a lehetőséggel, hogy a gonosz fiuráját alakítsák, például Marilyn Manson.

Alice-Cooper

Valójában már a KISSre is nem kisebb előadó volt hatással, mint Alice Cooper, az ő nevükhöz kötik az úgynevezett shock-rock műfaj elterjedését.

Lordi

Később ezt képviselte a finn Lordi zenekar is, akiket ugyancsak vádoltak sátánizmussal, miközben egyik daluk címe éppen ez: Az ördög egy vesztes.

Csörgő Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük