Halloweeni töklámpás

Tudtad…
…hogy honnan származik a halloweeni töklámpás?
Halloween szimbóluma, az ünnep nélkülözhetetlen kelléke régóta a kivájt töklámpás (vagy annak műanyag változata), az ún. Jack O’Lantern, a Jack-lámpa.
Eredetileg, legalábbis egyes kutatók szerint, a kelta papok az év végén Samhainnak, a Napistennek emberáldozatot mutattak be és az erre kiszemelt család ajtaja elé raktak egy kifúrt és kivilágított tököt. Az biztos, hogy a kelták számára október 31-e egyfajta szüreti felvonulás funkcióját is betöltötte. Egy nagyobb répának kivájták a belsejét, rémisztő arcot faragtak belőle, a belsejébe pedig égő gyertyát, fáklyát helyeztek. A kivágott lámpás annak a gonosz szellemnek az arcát jelképezte, aki hitük szerint a lápos, mocsaras vidékeken csalogatja fényével az eltévedt utast.

A kelták a lámpásokkal körbejárták a falut. A lámpások kettős célt szolgáltak: egyrészt a fényükkel és a rémisztő arccal tartották távol, illetve űzték el a faluban pusztító, a termést tönkretevő gonosz szellemeket, másrészt pedig ezzel világítottak a halottak, az elhunyt hozzátartozók szellemeinek, hogy azok e napon a túlvilágról, a két világ között feloldódó, megszűnő határon átlépve hazatalálhassanak.

Ami tehát a tököt illeti, az eredetileg tarlórépa volt. Az ír folklórban egy népmesét is költöttek a népszerű lámpa keletkezését megmagyarázandó.
Jack a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte: amikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, azután keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azt követően engedte le az ördögöt a fáról, miután alkut kötöttek, s az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy égő zsarátnokot a pokol tüzéből, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a zsarátnokot egy kivájt fekete retekbe, más források szerint marharépába, hogy tovább tartson és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között.

Amerikában az ír bevándorlók azt tudatosították, hogy ott inkább tök van bőségesen, így Jack mesebeli lámpása répa helyett a jóval látványosabb kivájt tök lett.
A keresztény egyház még ennek a mélységesen pogány gyökerű hagyománynak a „vizét” is képes a maga malmára hajtani: manapság Amerikában sok templomban szerveznek Halloweenkor programokat a gyerekeknek, amelyeknek elengedhetetlen tartozéka a tökvájó verseny.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük