25 év után újra Twin Peaks

Ha valakit érdekelne, a Symbolon filmklub egy egész évadját lehetne szentelni a Twin Peaks, a kilencvenes évek kultsorozata elemzésének. Annak idején sokunkat szögezett a televízió képernyőjéhez a korábban teljesen ismeretlen hangulatot – Angelo Badalamenti kísérőzenéjével is – közvetítő sorozat – hogy a végén radikálisan és váratlanul kénytelen-kelletlen eldobjuk az agyunkat. Ki azért, mert azt hitte, becsapták, ki azért, mert sejtette, hogy nem, de nem tud rájönni, mi lehet a megoldás, és egyáltalán, hogyan kell értelmezni a befejező epizód utolsó képsorait?!


Ma már sejtjük, mi több, tudjuk, hogy a sorozat nem pusztán mérföldkő volt a filmezés történetében. Nem csak egy hagyományos krimiről vagy thrillerről volt szó, hanem egy misztikus beavatási történetről, tele titokkal, meglepő alakokkal és jellemekkel, rejtjeles – a hermetikus hagyományoktól a keleti bölcseletekig terjedő – utalásokkal és üzenetekkel, szimbólumokkal, analógiákkal, irracionális és szürreális jelenetekkel. Egyik kedvencem az volt, amikor a rendőrség folyosóján Cooper ügynök mellett egyszer csak elvezettek egy lámát (nem tibetit, hanem dél-amerikait), amely se előtte, se utána semmilyen jelentőséggel nem bírt a történet szempontjából, egyszerűen ki kellett zökkentenie meghökkentően oda nem illő megjelenésével az ember észjárását a maga hétköznapokban futott barázdájából…

Friss és örömteli, felvillanyozó hír, hogy David Lynch, aki nem mellesleg Maharishi Mahesh jógi és a transzcendentális meditáció (TM) kitartó híve, folytatja a Twin Peaks-szériát. A kilenc epizódból álló új sorozat a Showtime kábelcsatorna számára készül, bemutatása negyedszázaddal az első széria debütálása után várható. A produkciós munka jövőre kezdődik, azt azonban még nem lehet tudni, hogy az eredeti szereposztás vajon visszatér-e a képernyőre. Mind a kilenc epizódot Lynch rendezi és akárcsak az első sorozat esetében, most is közösen írja a forgatókönyvet Mark Frosttal. Az új széria napjainkban játszódik majd és állítólag régóta várt válaszokkal is szolgál, hogy azok majd a sejtéseinket igazolják vagy cáfolják.

Szerintem ilyen kérdéseink lehetnek, amelyekre a válaszokat várhatjuk:
– Hol tanulta Cooper ügynök a Tibeti halottaskönyv módszerét a lélek túlvilágra vezetéséről?
– Hogyan nyertek beavatást/többletképességet/gyógyulást az extrém szereplők, mint Tuskó Jenny vagy az Őrnagy vagy Leo Johnson?
– Hogy kapcsolódott össze a Gonosz és Windom Earl?
– Hogyan halt/nem halt meg Cooper ügynök?
– Ki volt a törpe?
– Milyen labirintusban járt a főhős a történet végén?
– Milyen üdvtörténeti modellt vagy éppen ellenképet nyújthat nekünk a drámai és nagyon nehezen megfejthető végkifejlet?
– S végül: honnan vette Lynch (és Frost) ezt a rengeteg sül…, azaz ötletet, s mit is akartak ezzel az egésszel?
Talán megtudjuk mindezt 2016-ban.
Csörgő Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük