Hírek a szimbólumok világából – A Sötét Nagyúr (fel)támadása Kelet-Közép-Európában

Darth Vader

Úgy tűnik, most már a természet is ezt akarja: egy észak-lengyelországi város, Wejeherovo főterén a hóesésben megjelent Darth Vader. Valójában a lengyel várost a 17. században alapító Jakub Wejher szobra ment át a nagy hóesésben ily meglepő változáson, eredetileg így nézett ki a nemesember szobra:

Jakub Wejher

A birodalom visszavág Ukrajnában is, ott az elmúlt évben Lenin-szoborból faragott Darth Vadert egy ukrán művész. Zseniális irónia? Polgárpukkasztás? Kézenfekvő újrahasznosítás? Vagy egyszerűen csak a birodalom rendjének, az erőnek az áhítása? Netán egy korszakváltás jelképe? – tehetik fel a kérdéseket, akik szembesültek Alexander Milov művével: a szobrász nem sokat pepecselve lecserélte az odesszai Lenin-szobor fejét Darth Vader maszkjára.

Darth Vader1

Az átalakítás már csak azért is példaértékű, mert Ukrajnában áprilisban törvény született arról, hogy a kommunista jelképek használata tilos. A törvény többek között arról is rendelkezik, hogy a kommunista propaganda mementójaként az országot még mindig elárasztó Sztálin-, Lenin- és hasonló szobrokat, műalkotásokat maradéktalanul el kell távolítani, az utcákat pedig át kell nevezni, ha szükséges. Az ukránok pedig nem tétlenkednek, a kommunista kultuszt éltető szobrokat tömegével távolították el, darabolták fel vagy űzték szobortemetőbe. Az egyik utolsó „túlélő” az odesszai Lenin-szobor volt: belőle készült Darth Vader.

Darth Vader3

Vannak olyan abszurdba hajló történelmi időszakok, amikor már akkora a csalódottság a politikával szemben, hogy a helyzetet csak tovább élező kemény humorral, súlyos iróniával lehet felülemelkedni az egyébként lesújtó drámán. Ilyenkor bevált módszer lehet valamely teljesen inadekvát, oda nem illő szófordulattal, szélsőséges tettel, performansszal rámutatni arra, hogy a világ kifordult normális, de legalábbis megszokott állapotából. Az utolsó kis-jugoszláviai népszámlálás alkalmával így derülhetett ki, hogy a kicsire zsugorodott ország lakosainak több mint tizede “indián”, mert annak vallották magukat a kérdőíveken. Hasonlóan kellemesen megborzongató hír volt tavaly, hogy Ukrajnának is lett “Kétfarkú kutyapártja”: 2015 márciusában jegyeztek be hivatalosan civil szerveződésként Darth Vader Blokja néven egy valódi programmal nem rendelkező, a választásokból nyíltan tréfát űző tömörülést.  A párt viszonylag sikeres is lett: körülbelül hétezren szavaztak Darth Vaderre, a Csillagok háborúja sith hadúrára az elmúlt év októberében tartott helyhatósági választásokon Odesszában.

Darth Vader4

A szavazatszámlálásokban részt vevő OPORA ukrán szervezet Odessza megyei részlegének vezetője rámutatott arra, hogy egy kisebb járási központ választóinak számával egyenlő mennyiségű állampolgár szavazott a pártra. Csaknem ötezer szavazatot kapott Darth Vader, mint polgármesterjelölt, amivel a voksok 1,85 százalékát szerezte meg.

Darth Vader5

A városi tanács-választásra összeállított “pártlistájukon” 48 személy szerepelt, köztük 44-en Darth Vader néven, akiknek csak apai keresztnevük különbözött. A társaság tagjai élethű Darth Vader öltözékben kampányoltak a térségben.

Darth Vader2

A párt több tucat Darth Vader nevű jelöltje mellett csak egyetlen Yoda Mestert lehetett találni, egy Chewbakkát pedig korábban letartóztattak. Az ukrán Chewbacca azzal vétett a törvény ellen, hogy az odesszai helyi választások napján kampányolt – nem is Darth Vader ellen, hanem mellett! Az ukrán választási törvények szerint bármiféle kampányolás tilos a választások napján, ezért fiktív karakter ide vagy oda, kisebb rendőrcsapatot küldtek a vuki lekapcsolására. Az már hab a tortán, hogy az ismeretlen Star Wars-rajongó a rögtönzött tárgyalást is maszkban ülte végig.

Chewbacca

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük